Skift den traditionelle shampoo ud med en økologisk shampoo

Bæredygtige hverdagsvaner

Hvis du går op i bæredygtighed og vil implementere det i dine hverdagsvaner, så er en af de nemmeste måder at have for øje hvilke produkter du bruger til daglig. De fleste af os gør i vores hverdagsrutiner brug af plejende produkter, så vi kan holde den gode hygiejne ved lige. For ikke at gå på kompromis med den grønne livsstil bør man dog holde sig fra konventionelle shampooer, som oftest er fyldt med skadelige ingredienser.

 

Du kan finde en økologisk shampoo, som er både skånsom for naturen og dit hår. Ved at vælge en økologisk shampoo, sikrer du dig at der ikke er unødvendig kemi, hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende konserveringsmidler, parfume- eller farvestoffer i. Således undgår du en tør og irriteret hovedbund og får tilmed god samvittighed over at du har skånet jorden for unødvendig skadelige kemikalier.

 

Kemi i plejeprodukter

Der findes stoffer i konventionelle shampooer, der kan være skadelige for miljøet. Ved en simpel søgning på Google, kan man nemt finde frem til troværdige kilder, hvor de mest skadelige ingredienser i shampooer gennemgås. Det er tilmed vigtigt at tjekke ingredienslisten efter, uanset hvor “naturlig” shampooen bliver markedsført. 

Af de hyppigst forekommende ingredienser kan nævnes SLS (Sodium Lauryl Sulfat), parfume- og farvestoffer. 

 

SLS, som i mere generelle termer kaldes sulfater, bruges i de fleste shampooer og en del andre kropsplejeprodukter. Dets funktion er at fjerne de naturlige olier fra vores hår og hovedbund og på den måde gøre det nemmere for shampooen at trænge ind. Desuden giver den også en skummende effekt, men til hvilken pris? 

 

Ulemperne ved at bruge sulfater er at de giver en kløende og irriteret hovedbund, de fjerner hårets naturlige proteiner, de kan være allergifremkaldende, resultere i hårtab og i visse tilfælde forårsage øjenskade hos voksne og børn.

Er man i tvivl om ens hårprodukter indeholder skadelig kemi, kan man passende downloade appen Kemiluppen for at tjekke efter. 

 

 Skridtet videre

Man kan også tage skridtet videre og skåne naturen yderligere ved at købe en økologisk shampoo bar, hvor man helt undgår at bruge plastikemballage. En shampoo bar er nemlig formet som en normal fast sæbebar, som højst har noget genanvendeligt pap viklet om sig som emballage. Idet at den kommer i fast form, er der nemlig ikke behov for emballage, og den kan derfor være meget praktisk når man skal rejse. 

Sågar Miljøstyrelsen har det som et af sine råd inde på deres hjemmeside; her anbefales det generelt at vælge fast sæbe frem for flydende, da de indeholder mindre konserveringsmidler og risikoen for allergi derfor også er mindre. Man bruger også mindre mængder og belaster derved miljøet mindre. Dette gælder i den grad også for en økologisk shampoo bar. En normal shampoo bar kan anvendes 40-60 gange, så prøv det af og se om det gør en positiv forskel for dit hår samtidig med at du sparer miljøet for plastik og kemikalier.