Kend dine evner, før du skifter vinduer

Gør det selv er in som aldrig før. Husejere forsøger at renovere og bygge, så de sætter deres eget præg på deres hjem. Med youtube-videoer som guidelines giver de sig i kast med alt fra stort til småt. Der er ingen begrænsninger for, hvad man tør prøve. Men nogle projekter kan have større konsekvenser end andre. Derfor bør man altid tænke risiko og konsekvens, inden man giver sig i kast med håndværkerprojekterne.

 

Bør man skifte vinduer selv?

Mange har en Pippi Langstrømpe-tilgang til de projekter, der er i hjemmet: ”Det har jeg ikke prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert”. Men selvom det er beundringsværdigt, bør man have for øje, at nogle projekter kan have mere fatale konsekvenser end andre. Giver man sig eksempelvis i kast med at sætte vinduer i selv, kan man risikere et være bøvl og nogle store regninger, hvis man ikke får gjort det rigtigt. For det første er vinduer besværlige at arbejde med. Glas er skrøbeligt, og de vejer et ondt år. Man kan derfor ikke regne med at kunne skifte vinduer ene mand. Og begynder man først at løfte rundt på vinduerne, kan det hurtigt gå grueligt galt.

 

Man bør derfor i første omgang læse og undersøge, hvordan vinduerne skal sættes i. Derudover må man tage et grundigt blik i spejlet, se sig selv i øjnene og finde ud af, om man har de nødvendige evner, der skal til, for at projektet kan lykkes. Hvis man tror på man har evnerne, kan man jo give sig i kast med at udskifte sine vinduer. MEN man skal måske overveje at regne på, hvad det kan koste i sidste ende, hvis det skulle gå galt. For får man indsat de nyindkøbte vinduer forkert, vil det være en endnu større regning, som man står overfor, hvis man skal have håndværkere ud for at sætte dem i. Det er altså ikke nødvendigvis billigere at udskifte sine vinduer selv, i stedet for at hyre folk til det. Måske vil det endda være nødvendigt at købe nye vinduer, fordi man får ødelagt dem, som man oprindeligt havde købt ind.

 

På den anden side er der også enormt mange, der i dag formår at udføre diverse gør det selv projekter med stor succes. Man skal derfor heller ikke tale sig selv ned, hvis man rent faktisk er i stand til at indsætte nye vinduer. Så skal man ikke holde sig tilbage, men bare give sig i kast med projektet. Så bærer det forhåbentlig frugt, og var også økonomisk set en investering. Men den største faktor i muligheden for succes ved denne type projekter er selverkendelse. Man skal vide, hvad man er i stand til, og hvornår man har brug for assistance.