Kan man selv lægge et solcelletag?

Gør-det-selv finder frem nu mere end nogensinde. Det er populært at tage værktøjet i egen hånd, gribe malerpenslen eller give sig i kast med et helt tredje projekt. Takket være sociale medier og diverse platforme er det nu muligt at søge råd og vejledning, så man selv kan udføre opgaver, som tidligere krævede specifikke evner, hvis ikke en håndværker. Mange kan derfor i dag prale af at være autodidakte indenfor det ene eller andet område. Viljen, stædigheden og øvelsen har bragt dem til et stadie, hvor de rent faktisk er i stand til at udføre opgaver til stor tilfredsstillelse. Nogle er mere eller mindre i stand til at udføre tømrerarbejde, alene fordi de har øvet sig længe nok og har fundet hjælp hos videoer på YouTube og andre sociale medier. 

 

Er der grænser for typen af håndværk?

Man kan dog diskutere, om det er alt slags håndværk, der er forsvarligt at udføre uden at være certificeret til det. For nogle fejl kan have større konsekvenser end andre, og man må derfor enten være utrolig omhyggelig på disse områder, eller anerkende behovet for professionel assistance. Mange har forsøgt sig med større projekter i hjemmet. Nogle har væltet en væg eller bygget møbler. Andre har skiftet døre og vinduer. Men hvor går grænsen? 

 

Vil man eksempelvis lægge et solcelletag, er der pludselig mange forskellige færdigheder, man skal have styr på. Det er ikke tilstrækkeligt at have evnerne til at lægge et almindeligt tag. Man må også forstå teknologien bag solcellerne, så man kan lave de korrekte elektriker-arbejde. For at lægge et soltag bliver man altså enten nødt til at have en meget bred vifte af evner og færdigheder, eller også er man nødt til at se i øjnene, at man skal have fat i professionelle håndværkere. 

 

Gør-det-selv eller professionelt 

Det kan være vanskeligt at vurdere på forhånd, hvor stort et projekt et solcelletage egentligt er. Derfor kan det være en fordel, som ved alle andre projekter, at researche på, hvad det kræver for at lave et solcelletag. Uden den tilstrækkelige research ved man nemlig ikke, om man er i stand til at udføre arbejdet med det nye solcelletag selv, eller om man må hente mere erfarne kræfter ind. 

 

Heldigvis er der en stor faggruppe, som ved præcis, hvordan man skal sætte solcelletag op. Det betyder også, at man kan begynde på projektet selv og tilkalde de nødvendige eksterne håndværkere til de dele, som man ikke selv kan klare. Dog skal man være opmærksom på, at alle håndværkere ikke vil være begejstret over at overtage et halvsløset solcelletag. De er ikke brandslukkere, men håndværkere. Kan man derfor ikke klare projektet med at anlægge solcelletag, er det formentlig det mest fornuftige at få professionelle til at udføre arbejdet.