Hvilken facademaling skal man vælge? 4 gode råd

Der er ikke meget som kan pynte på et hus som en flot ny facademaling. Faktisk kan facademaling gøres så smukt, at det rent faktisk kan være med til at gøre ikke blot dit hus langt smukkere – men såmænd også det omkringliggende kvarter. På tilsvarende vis kan en dårlig facademaling have den stik modsatte effekt. For hvis du ikke anvender den rette type maling til din facade, så vil du desværre oftest ende med en afskallet facade, der bestemt ikke vil tage sig særligt godt ud. Det er derfor rigtigt vigtigt, at du vælger den rette type maling til netop din facade; men hvordan gør du egentlig dette? Find den rette til dit behov her eller læs videre her, og få 4 råd der vil gøredit valg langt nemmere.

Til standardprojektet

Akrylmaling er plastbaseret maling, der i overvældende grad er den mest populære facademaling herhjemme. Akrylmalingen fungerer først og fremmest ved at danne en tynd film på facaden, og giver en solid overflade på langt de fleste almindelig overflader. Akrylmaling er desuden kendetegnet ved dens store fleksibilitet, og ikke mindst dens langt større miljøvenlighed. Denne facademaling er perfekt til dig, som har brug for en pålidelig facademaling til især en nyere bygning, der jo netop ikke er kendetegnet ved store problemer med fugt. Hvis der til gengæld er tale om en ældre bygning, så vil akrylmalingen måske ikke være det bedste valg. Denne type maling er nemlig en kende mindre diffusionsåben end andre typer facademaling.

Til de lidt ældre huse

Hvis du til gengæld er på udkig efter en facademaling til et ældre hus eller bygning, så vil du ofte være langt bedre stillet med den såkaldte silikatmaling. Silikatmaling indeholder nemlig kaliumsilikat, der mest er kendt indenfor glasproduktion – men også gør sig fantastisk godt til facademaling. Kaliumsilikatet vil nemlig medvirke til, at facademalingen vil gå i forbindelse med husets mur; og dette betyder en utroligt solid facade, der oven i købet er betydeligt mere diffusionsåben end f.eks. akrylmalingen. Silikatmaling til facader vil give dit hus et flot mat look, der bestemt ser rigtigt elegant og stilrent ud. Eneste bagdel ved denne type facademaling er dog, at den er en kende mere vanskelig at påføre – samt din facade skal være rengjort for tidligere facademaling inden du kan begynde at male.

Til pudsede mure

Kalk er uden tvivl den mest traditionelle facademaling herhjemme, og er genvejen til en smukt malet facade. Kalkmaling er desuden forholdsvis nem at påføre, og er særdeles diffusionsåben. Dog skal du være opmærksom på, at du vil komme til at skulle male facade en smule oftere end med andre typer facademaling. Når dette så er sagt, så er det dog ikke alle typer mure der er velegnede til kalkmaling. Men hvis du har en pudset mur på et ældre hus eller bygning, så vil kalk faktisk være det oplagte valg.

Det bedste fra begge verdener

Sidst men ikke mindst finder vi den såkaldte olieemulsionsmaling. Denne type facademaling er overordnet set en blanding mellem to modpoler – nemlig den vandbaserede og oliebaserede facademaling. Ved at vælge denne type facademaling, så får du nemlig både stor diffusionsåbenhed og fleksibilitet kombineret med en fremragende hæfteevne. Perfekt til mure i mere eller mindre ringe stand – eller hvis du blot ikke orker at fjerne alle de tidligere lag på muren.