Hvad går begrebet urban ud på, og hvad vil det sige at være urban

Uanset hvem man er, så er der en rigtig god chance for at du på et eller andet tidspunkt har hørt begrebet ”urban” blive nævnt i flæng. Men hvad dækker begrebet egentligt over? Læs videre her og få svaret.

Urban – et barn af storbyen

Urban er først og fremmest et begreb, der stammer fra storbyens gader, og forbindes i langt de fleste tilfælde med enten mode eller musik, der tager inspiration fra b.la. storbyens hiphop subkultur og miljø. Dette kommer f.eks. til udtryk i en lang række forskellige tøjstile, musikstile og ikke mindst måder at leve på.

Er jeg så urban?

Det korte svar er, at det er du højst sandsynligt på et eller andet plan. Selv hvis du bor på landet, så stiler vi nemlig oftest efter at have en international og storby-inspireret indstilling til tingene. Men hvor startede det hele egentlig?

Den spæde begyndelse

Urban har som egentlig subkultur og visuel stil sin oprindelse i de amerikanske storbyer i 1980’erne, men har dog fortsat udviklet og finpudset sig i løbet af de efterfølgende årtier. F.eks. blev de store modehuse inspireret af den allestedsværende Grunge kultur fra midten til slutningen af 1990’erne, og man kunne næsten ikke undgå at se jeans med huller kombineret med de ternede skovmandsskjorter. Desuden oplevede de største og mest kosmopolitanske byer i verden en kæmpe tilstrømning af især yngre mennesker; og netop denne befolkningstilvækst i byerne har virkelig været med til at definere urban som en egentlig livsstil med dens helt egen identitet.

Moden lader sig inspirere af urban

Der hvor urban virkelig har haft en kæmpe indflydelse er naturligvis indenfor modeverdenen. Du vil f.eks. have enormt vanskeligt ved at åbne et hvilken som helst modeblad, og ikke se modeller med en eller anden form for urban mode. Men hvad kendetegner egentlig urban mode? Urban mode er kendetegnet ved en mere sporty og afslappet stil, der på mange måder er fuldstændig identisk med ”Street” stil. Her tænkes der på alt fra træningstøj, sneakers, jeans i overstørrelse samt meget andet. Hvad der til dels startede i de sorte kvarterer i Nordamerika er nu virkelig gået hen og blevet mainstream; men hvad er egentlig appellen ved urban?

Urban er stadig et oprørsk barn

Uanset om det drejer sig om mode, musik eller livsfilosofi, så er urban kommet for at blive – og dens appel er til stadighed enorm. Urban fungerer nemlig bedst i undergrunden, hvor den har fred og ro til at udvikle sig ordentligt. Denne udvikling vil pr. definition altid virke overraskende på det brede flertal, hvilket naturligvis er en stor del af appellen ved urban. Dette skyldes i stor udstrækning dens stadigt oprørske status, der går imod de traditionelle samfundsnormer og bæres som hædersmærke af tilhængerne. Dette virker nemlig som en magnet for mange i en tid, hvor det hele handler om at udtrykke sin unikke identitet på usædvanligt holistisk manér. Når dette så er sagt, så er urban jo netop blevet langt mere almindeligt i disse år, så det bliver spændende at se hvorledes den vil komme til at skille sig ud fra mængden i de kommende år.