Hvis man spørger flertallet af danskere hvad Urban Gardening er for en størrelse, så er der rigtig stor sandsynlighed for at du vil blive mødt med en masse spørgsmålstegn. Urban gardening er nemlig ikke en helt almindelig form for havearbejde eller landbrug. Tiderne er nemlig skiftet, hvilket har resulteret i at stadigt flere mennesker vælger at dyrke frugt eller grønt midt i storbyens larm; og der er bestemt intet der tyder på at denne tendens vil blive mindre i de kommende år. Uanset om det drejer sig om et lille haveområde i baggården, en frugthave i den lokale kolonihave eller måske en hængende have fra lejlighedsblokken, så er urban gardening virkelig gået hen og blevet mode – herhjemme og ikke mindst i udlandet.
Hvad går urban gardening helt specifikt ud på?
Urban gardening går som sagt i store træk ud på, at man vælger at dyrke frugt, grønt eller blot haveplanter i et bymiljø. Det der selvfølgelig adskiller urban gardening er de langt mindre arealer i byerne, hvilket ofte kommer til udtryk i en række vidt forskellige kreative haveløsninger; og tilhængerne af urban gardening er ligeledes en broget skare. Det drejer sig nemlig om alt fra privatpersoner, foreninger til restaurantører med hang til lokalt dyrkede råvarer. Men urban gardening handler ikke kun om frugt og grønt. Hvis man som bybo vælger at holde bier i baghaven, så falder dette ligeledes ind under urban gardening paraplyen.
Fordelene ved urban gardening
Fordelene ved urban gardening er faktisk mange – og især for restauranterne. Ved at dyrke råvarerne i byen, så slipper de forskellige spisesteder nemlig først og fremmest for at skulle være afhængig af dyr transport af ens råvarer. Dette er nemlig ikke blot godt for restaurantens økonomi; det er faktisk også godt for miljøet. Ved at benytte sig af urban gardening, så formindsker man nemlig CO2-udslippet fra de mange ekstremt forurenende lastbiler, der nu ikke længere behøver levere råvarer til de forskellige restauranter. Desuden er der en anden grund til at urban gardening er en rigtig miljøvenlig løsning, idet man typisk ikke vil anvende miljøskadelige sprøjtemidler til at holde insekterne på afstand. Sidst men ikke mindst, så kan en fælles have i jeres bygning være med til at styrke sammenholdet i blokken, og det er jo altid dejligt.
Sådan kommer du i gang med urban gardening
Hvis dette lyder tiltalende, så er det selvfølgelig bare med at komme i gang med din egen urban gardening – men hvordan? På samme måde som en landhave, så er et havecenter og selvfølgelig lidt ledig plads de eneste ting der kræves for at komme i gang. Når dette så er sagt, så er det dog vigtigt at du gør dig det klart hvilken type urban gardening, der passer bedst til netop dig. Måske er du interesseret i at dyrke dine egne økologiske grøntsager; måske går du med drømme om at producere din egen honning eller måske overvejer i at oprette en frodig taghave i jeres lejlighedsblok. Gudskelov findes der en masse oplysninger online, der kan hjælpe dig i gang samt give dig gode tips og idéer til dit første urban gardening projekt.