Derfor skal du have styr på din virksomheds bogholderi

Der er mange gode grunde til at gøre sig umage med bogføringen, når du driver virksomhed. Udover, at det er lovpligtigt at bogføre korrekt som virksomhedsejer, er det også en god hjælp for dig selv til at have et systematisk overblik over din virksomheds økonomiske transaktioner. Læs med for at blive klogere på, hvordan du kan bruge bogføring aktivt til at styrke din virksomhed.  

Hvad er bogføring?

Som navnet antyder, blev bogføring oprindeligt udført i fysiske bøger. I dag er det dog i langt højere grad tilfældet, at man bruger et online bogføringsprogram til at holde styr på virksomhedsøkonomien. 

Bogføring er i grove træk det arbejde man i en virksomhed laver for systematisk at registrere alle dens økonomiske transaktioner. Det kan for eksempel være forskellige bilag, fakturaer og generelle overførsler af penge. 

En god og grundig bogføring skaber et solidt fundament for det økonomiske overblik i en virksomhed. Det er også bogføringen, der er udgangspunktet for opgørelsen af regnskab ved regnskabsårets udgang og indsendelse af virksomhedens årsrapport. 

Få hjælp, hvis du er i tvivl

Det er med bogholderi som det er med rengøring. Hvis du sørger for at få gjort det løbende, skal du ikke være nervøs for, at det vokser dig over hovedet i ender med at være komplet uoverskueligt. Venter du derimod til allersidste øjeblik inden indsendelsesfristen, kan bogføring virke som en opgave, der er svær at løfte. 

Det kan derfor være en rigtig god idé at søge professionel hjælp og rådgivning – for eksempel lige her. Få et økonomisk overblik, der er brugbart ift. alle aktiver i din virksomhed. Der findes mange finansielle rådgivningsvirksomheder, der kan bidrage med altafgørende indsigter, der kan få det økonomiske overblik i din virksomhed tilbage på rette kurs. 

Gode råd til at få styr på regnskabet 

Det er vigtigt at have styr på regnskabet, men hvor skal du begynde? Her har du en række gode råd, der kan være gode pejlemærker for at sikre dig, at du lavet et godt stykke bogføringsarbejde:

  • Gem bilag. Det er altafgørende for succesfuldt bogholderi, at du har styr på dine bilag. Du skal kunne dokumentere alle økonomiske transaktioner i virksomheden.
  • Opret en erhvervskonto. Opret en dedikeret konto til din virksomhed. Det er vigtigt at kunne adskille din virksomheds økonomi fra din privatøkonomi, 
  • Brug et godt bogføringsprogram. Det hjælper dig meget at bruge et regnskabsprogram, der sørger for, at du får bogført korrekt. 
  • Fakturer. Det er helt essentielt at fakturere, naturligvis for at få penge fra dine kunder, men også for at øge det økonomiske overblik. 

Og så skal du naturligvis huske at bruge din fornuft, og forholde dig kritisk til dit regnskab. Det er også en stor fordel at søge professionel hjælp, hvis bogholderiet driller.