Danskerne er ellevilde med billeasing, og med god grund. Faktisk er antallet af leasede biler mere end fordoblet det seneste årti, hvilket især skyldes de store økonomiske fordele ved billeasing fremfor det traditionelle bilkøb. Hvis du på nuværende tidspunkt overvejer at lease din første bil, så bør du bestemt læse videre her. For her får du nemlig 4 ting som du skal have i baghovedet når du leaser bil.
1. Finansiel eller operationel leasing?
Billeasing er ikke bare billeasing. Der findes nemlig to overordnede typer, og herunder et par underkategorier. De to hovedformer er:
- Finansiel leasing: her betales der et engangsbeløb, samt en fast månedlig leje indtil leasingaftalen afsluttes. Herefter forpligter du dig til at købe bilen eller overdrage den til en anden. Med finansiel billeasing står du i øvrigt selv for alle udgifterne i forbindelse med værkstedsbesøg, nye dæk samt forsikring. Til gengæld slipper du billigere i månedlig ydelse – og helt for at betale indregistrering på bilen.
- Operationel leasing: en lidt dyrere løsning, men med langt mere overskuelige udgifter. De ekstra penge som operationel leasing koster, vil nemlig forhindre dig i at blive fanget med skægget i skuffen rent økonomisk. Du vil med operationel billeasing nemlig få serviceeftersyn, vedligeholdelse, nye dæk og ofte også forsikring med i prisen.
Enhver leasingaftale vil som udgangspunkt være enten finansiel eller operationel, og det er uanset om der er tale om splitleasing, firmaleasing eller sæsonleasing. Men mere om disse to leasingtyper i det efterfølgende. Læs mere om billeasing her.
2. Fleksibilitet eller økonomisk overskuelighed?
Om du bør vælge finansiel eller operationel billeasing afhænger i stor udstrækning af hvad du planlægger at bruge bilen til. Hvis du f.eks. sætter størst pris på fleksibilitet, så vil finansiel leasing sandsynligvis være den bedste løsning for dig. Du styrer jo nemlig fuldstændigt selv hvor meget eller hvor lidt du ønsker at køre i bilen – og især hvis du ikke 100% ved hvor meget du realistisk set vil komme til at køre i bilen. Hvis du til gengæld sætter størst pris på økonomisk sikkerhed uden ubehagelige overraskelser, så vil operationel leasing nok mere være din kop te.
3. Skal du bruge bilen som firmabil?
Hvis du til gengæld ønsker at spare lidt penge på din billeasing, så kunne du også overveje splitleasing med enten en finansiel eller operationel leasingaftale i baglommen. Fordelen ved splitleasing er nemlig, at man slår sig sammen med sin arbejdsplads om at dele køretøjet; og dette har mindst én klokkeklar fordel. Du vil nemlig kun komme til at betale for bilen til din egen privatkørsel, hvorimod din arbejdsplads vil dække alle de erhvervsmæssige kørselsudgifter. Dette betyder penge sparet for begge parter – både i kilometerpenge, men selvfølgelig også i skat.
4. Sæsonbillist?
Sidst men ikke mindst, så findes der faktisk også en mulighed for kun at lease bil i et begrænset antal måneder om året. F.eks. tilbyder leasingfirmaet Agilease sæson leasing på deres biler, hvilket betyder kun vil komme til at betale fuld ydelse i de måneder hvor du rent faktisk bruger bilen. Sæson leasing er hos Agilease især populært i forbindelse med premiumbiler (Porsche, Ferrari, BMW m.m.), der jo er som skabt til kørsel i sommermånederne.